• Novinky

            • SFÉRICKÉ KINO V SOKOLOVNĚ

            • Barney a Beenie – velké podmořské dobrodružství

              24.1.2024

              Tento názorný a nesmírně prospěšný film Sférického kina, nám odhalil úskalí ochrany životního prostředí, moří a oceánů a důsledky nezodpovědného chování.

              Dva nerozluční kamarádi Barney a Beenie měli vzácné poslání - udržovat v pořádku nejen lagunu, ve které žijí, ale také okolní životní prostředí. Vydali jsme se s nimi na dobrodružnou výpravu za zázraky podmořské říše. Film připravil hlavním hrdinům řadu zábavných, vzrušujících, ale i poučných zážitků! Jedním z nich byla záchranná akce malé želvy Abbey. Děti se tak staly svědky jejich odvahy a soucitu, když se vydávali na napínavou misi s cílem zachránit želvičku uvězněnou v nebezpečné plastové síti.

              Se západem slunce se podmořské osudy obou kamarádů přesunuli na hladinu, kde pokračovali v poznávání nebeských těles, objevovali zázraky noční oblohy, pozorovali neuvěřitelné obrazy na obloze a učili se rozeznávat souhvězdí.

              Po zhlédnutí tohoto vzdělávacího filmu děti pochopily nejen podstatu čistoty, dobroty a obětavosti, ale také význam ochrany mořského života. S citem zpracovaný příběh hlavních postav byl zážitkem a také výzvou k akci na ochranu našeho vzácného životního prostředí, moří a oceánů.

              Film byl vzrušující cestou plnou objevů, empatie a připomínkou toho, že i ty nejmenší činy mohou mít velký význam.

              Monika Vorlová


               

            • SFÉRICKÉ KINO – TAJEMSTVÍ STROMŮ

            • Ve středu 24. ledna k nám do sokolovny zavítalo „sférické kino“. Do kopule (stanu), do níž se údajně vejde i 30 deváťáků si polehali prvňáčci, druháci, třeťačky i paní učitelky. Shlédli jsme tu kouzelnou naučnou pohádku o „tajemství stromů“.

              Kolik toho víme o fotosyntéze, oběhu kyslíku a struktuře stromů od kořenů až po listy? Jak stromy získávají energii ze slunce? Proč rostou? Jak to, že se voda z kořenů dostává v rozporu se zákony gravitace do listů?

              Zvídavá beruška Dorotka a svatojánský brouček Miky pro nás našli odpovědi na všechny tyto otázky ve své škole pro broučky. Spolu s nimi jsme cestovali zázračným světem přírody a odhalili největší tajemství stromů.

              Tereza Dvořáková

               

            • Divadlo Barborka v MŠ

            • V pondělí dne 8. 1. 2024 do naší školky zavítala paní divadelnice Inka Horáková s divadelním představením „Začarované pohádky“. Za pomoci krásných kulis a maňásků dětem zahrála čtyři pohádky. První pohádka s názvem „Houpací“ byla o velrybě, kterou bolelo břicho. Až po důkladném vyšetření, jehož se zúčastnili tři doktoři, se přišlo na to, že ji břicho bolí, protože snědla Měsíc. Ve druhé pohádce „O kočce a ptáčkovi“ se představily dvě hlavní postavy a to zlá, zákeřná kočka a hodný ptáček.  V pořadí třetí pohádka „O hrnečku, který se nerad myl“ byla, jak už název napovídá, o hrnečku, který se za žádnou cenu nechtěl umývat a liboval si ve špíně. Avšak i na tento hrneček jednou došlo a shodou různých náhod, byl vypraný přímo v prádelně. Poslední pohádka „O koťátku, které zapomnělo mňoukat“ vyprávěla o malém kotěti, které mělo velký hlad, ale nevědělo, jak si říct svým pánům o misku mléka. Vydalo se proto na cestu, kde potkalo řadu zvířátek, která se koťátku snažila pomoci.

              Během divadelního představení se děti mohly aktivně zapojovat, a to formou různých říkanek s pohybem, logopedických cvičení a zpěvem známých písní. Na závěr nechyběla ani ukázka některých slov ve znakovém jazyce. Děti si tak mohly vyzkoušet, jak neslyšící lidé znakují například slovo gorila, velryba, kozel a mnoho dalších.

              Dětem se přestavení velmi líbilo a paní Horákovou odměnily potleskem.

               

                                                                                                                                                           Bc. Michaela Hromková

            • Nečekané pozvání

            • Dne 12. 1. jsme při procházce s dětmi v ŠD zažili nečekané a velmi milé pozvání na návštěvu, které jsme s radostí přijali. Paní Dostálová nás pozvala na jejich zahradu. Děti si tu užily i s minimálním množstvím sněhu a seznámily se s jejich domácími mazlíčky. Rádi v budoucnu využijeme nabídku a zase přijdeme. Děkujeme moc. 

            • Jarní prázdniny - 5. - 9.2.2024

            • Vážení rodiče, 

              připomínáme, že během jarních prázdnin je přerušen provoz i v mateřské škole 

              (viz. informace v září o organizaci školního roku, nástěnka u třídy).

              V plném rozsahu bude obnoven od pondělí 12.2.2024.

               

              Petra Strádalová

            • BUBNOVÁNÍ V MŠ

            • Hudební program s pohádkou "O sněhuláčkovi".

              Ve středu 10.1.2024 jsem pro děti v mateřské škole připravila hudební program s pohádkou. Děti měly možnost se seznámit s hudebním nástrojem africkým bubnem a také si na něj zabubnovat. Nejprve děti shlédly maňáskové divadélko „O sněhuláčkovi“. Během děje se zapojovaly do příběhu a pomáhaly sněhuláčkovi plnit různé úkoly. Rozveselovaly ho zpěvem písní za doprovodu kytary, bubnováním, rytmizací, předváděním a napodobováním zvířat z pohádky – zajíčka, lišky a medvěda. Každý si zabubnoval své sólo, které bylo odměněno potleskem. Nakonec si děti zajezdily „na koňských závodech“. Hudební program si děti užily a těšíme se na další společné bubnování.

                                                                                                                                                      p. učitelka Beata Boháčová

      • Kontakty

        • Základní škola a Mateřská škola Silůvky, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
        • (+420) 725 107 672
        • Sokolská 81 66446 Silůvky Czech Republic
        • 115-7464180267/0100
        • pcnmhg4
        • 71003762
    • Fotogalerie

        zatím žádné údaje