• Novinky

            • Fond Sidus

            • Fond Sidus je nezisková organizace, která si klade za cíl dlouhodobě podporovat nemocné a potřebné, a to po finanční i materiální stránce.

              Organizuje projekty pro základní, mateřské a střední školy, které  pomáhají nemocným dětem v České republice.

              Již několik let s touto organizací spolupracujeme a realizujeme sbírkové prodejní akce. Výtěžek je zaslán na účet fondu, který jej dle potřeb rozděluje.

              Více informací: www.fondsidus.cz

              Sbírku organizujeme od 1.12. do 20.12.2023.

              Předměty k prodeji jsou u ředitelky školy.

              Žáci ZŠ si je mohou zakoupit ráno před začátkem vyučování

              a děti v MŠ (rodiče) ráno do 7.40h (po, st, pá  ve spodní třídě) , po obědě v ředitelně  nebo po vzájemné dohodě.

              ZŠ - propiska,  záložka  a klíčenky se svítilnou

              MŠ - knížečka se samolepkami - Tvoříme barevný rok

              Samozřejmě je možno koupit cokoli. Pokud nebude dostatek předmětů, ještě necháme zaslat.

                

              Děkujeme Vám, že podpoříte sbírku a pomůžete nemocným dětem.

            • Hody v MŠ

            • V pátek dne 10.11. jsme měli ve školce mimořádný den. Už od samotného rána se děti připravovaly na velkou událost. V naší mateřské škole se totiž konaly hody. Zatímco si kluci vyráběli kravaty, tak holčičky připravovaly pohoštění v podobě tradičních koláčů, které jsme z důvodu delší životnosti raději vyráběli z papíru.

              Jakmile byly koláče upečené, vrhla se naše děvčata na zdobení máje. Kluci pak měli velký úkol. Postavit vysokou máju. Když byla mája postavená, mohli jsme si společně kolem ní zatancovat za doprovodu hodových písní.

              Nakonec jsme se všichni na hody pěkně oblékli a upravili. Holky si oblékly sukně a do vlasů daly květinové čelenky. Kluci si kolem krku uvázali kravatu, kterou si ráno vyrobili. Všichni poté usedli ke stolům s koláči. Povykládali jsme si o tradicích a zvyklostech, které jsou typické pro hody. Ukázali jsme si kroj a popsali, z jakých částí se skládá. Zatancovali jsme si i tradiční hodový tanec a poslechli různé písně, které na hodech můžeme slyšet.

              Děti si celou událost náramně užily.

                                                                                                                                                                Michaela Hromková

            • Vylosované obědy

            • Během minulého týdne si děti  napsaly přání, který oběd by chtěly uvařit v posledním týdnu před vánočními prázdninami.  Za každou třídu proběhlo losování a zde si můžete prohlédnout jeho výsledky.  To bylo radosti!

              Paní kuchařky na základě těchto přáníček seskládají jídelníček na týden 18. - 22.12.2023.

            • STRAŠIDELNÁ STEZKA ODVAHY - MŠ

            • V pondělí 6. listopadu proběhla zajímavá stezka odvahy, kterou jsme dětem připravili ve sklepě paní učitelky Moniky. Hned u vchodu nás přivítal netopýr s dýní. Ve vnitřním prostoru sklepa na nás číhali tři nezbední duchové.

              Děti měly donést jednu bramboru ze sklepa. Musely však zdolat strašidelnou cestu k bedýnce plných brambor, které hlídala osvětlená dýně.

              Někdo byl odvážný, někdo se bál trošku, někdo víc. Ale to přece ke stezce odvahy patří.

              Paní učitelka Monika byla ráda, že se jí sešlo tolik brambor, z kterých mohla nakonec uvařit pořádnou večeři :-).

              Tato poučná a také tajemná stezka nám nejen ukázala, že bát se je přirozené, ale zároveň potvrdila, že jsou všechny naše děti opravdu velmi statečné.

              Monika Vorlová


               

            • Preventivní program v MŠ

            •  

              V pátek 3. listopadu nás navštívil pan Zdeněk Zaoral, který si s námi hlavně povídal o chování v MŠ.

              Nejdříve se věnoval možnému nebezpečí při oslovení cizími lidmi a jejich lákání na bonbóny, hračky či zvířátka. Děti dostaly informace, jak se v takovém případě mají chovat.

              S CIZÍMI LIDMI SE NEBAVÍME, NIKAM S NIMI NECHODÍME A NIC SI OD NICH NEBEREME.

               

              Dále se v programu věnoval vzhledu, který nás často ovlivňuje - ne každý kdo se nám líbí, musí být hodným a dobrým kamarádem a obráceně. Naše jinakost (odlišnost) by neměla být důvodem pro odmítání, posmívání a ubližování.
              NEHODNOTÍME KAMARÁDY PODLE TOHO, JAK VYPADAJÍ, NEBO JAKÉ MAJÍ HRAČKY.

               

              Společně jsme si ukázali způsoby jak si hrát v kolektivu, jak se kamarádit a jak najít cestu k tomu, abychom zůstali stále kamarádi. Řešili jsme případ, kdy si jednu hračku chtějí půjčit dvě děti současně a přitom se slušně domluvit a najít společné řešení. Současně se i zmínilo o odpovědnosti a povinnosti si po sobě uklidit hračky.

              - JSME KAMARÁDI, NEHÁDÁME SE A VŽDY HLEDÁME SPOLEČNÉ ŘEŠENÍ, ABY BYLI VŠICHNI SPOKOJENÍ.

               

              Součástí programu byla i scénka, kdy vybrané dítě mělo postavit obyčejný komín z kostek. Šlo ale o kostky, které na sobě nechtěly držet a ve chvíli, kdy se podařilo kousek komínu postavit lektor tento komín sfouknutím zbořil a různými způsoby toto své chování opakoval. Ostatní děti na to hned reagovaly, ale lektor se bránil tím, že to nezbořil.

              Scénka měla ukázat, že…

              - NĚCO ROZTRHAT, ZNIČIT NEBO ROZBÍT DOKÁŽE KAŽDÝ HLUPÁK, ALE UMĚT NĚCO NAMALOVAT, POSTAVIT NEBO VYROBIT UMÍ JEN SPRÁVNÁ HOLKA A SPRÁVNÝ KLUK – PROSTĚ ŠIKULKY.

               

              Program vnímáme jako velice užitečný, chválíme práci lektora za celé pojetí tohoto tématu. Lektor dětem informace a praktické scénky předal zajímavě, záživně.

              Líbilo se nám, že se dané scénky přiblížily skutečným situacím z naší školky a tím docházelo i k uvědomění různého pozitivního a negativního chování.

               

              Monika Vorlová

            • ZDENĚK ZAORAL - CHOVÁNÍ A ŠIKANA

            • V pátek naši školu navštívil pan Zdeněk Zaoral. Bavili jsme se s ním o těžkých tématech chování a šikany. Vysvětlili jsme si, jak je velice důležité si hrát a tvořit a snažit se vyvarovat aktivitám na telefonu či tabletu. Sehráli jsme si společně několik případů konfliktů mezi dospěláky ale i mezi žáky ve škole. Naše chování a vystupování je velice důležité v tom, že vystavujeme světu kolem sebe zrcadlo. Pokud se my sami chováme slušně a ohleduplně k druhým, i oni se k nám chovají pěkně. Pokud jsme však zlí a neurvalí, i okolí na nás bude reagovat stejně. Z velmi zajímavého a živého povídání si odnášíme heslo: „Buďme na sebe hodní a k sobě ohleduplní.“

              Tereza Dvořáková

            • Planeta Země 3000 - Kambodža

            •      Již několik roků se účastní naši druháci a třeťáci úžasné filmové projekce o různých zemích po celé naší nádherné planetě.  Jedná se celorepublikový projekt Planeta Země 3000, která má za cíl nejen kulturní zážitek, ale především přiblížení žákům krás i aktuálních problémů  našeho světa.

              Poslední den v říjnu jsme se vydali do Ivančic a jediné, co jsme věděli, že nás čeká země v Asii pod jménem Kambodža.

                   Světla zhasla, moderátoři nás přivítali a už se před námi na obrovském plátně objevil Adam Lelek – cestovatel, fotograf a dokumentarista se svými dvěma kolegy – kameramanem Rikem a zvukařem Michalem. 

                   Jejich letadlo přistálo v hlavním městě Phnom Penhu. Představili nám nejen královský palác, ale i tamního krále Sihamoniho, který umí velmi dobře česky a doposud  čte denně naše noviny.  A to proto, že  v Praze žil a studoval dvanáct let.

                   Poté jsme se krátce seznámili s nedávnou krutou historií země, kdy ji vládl  diktátor Pol Pot a Rudí Khmérové.  Jejich běsnění má bohužel dopady na životy lidí ještě dnes.  K hledání nášlapných min, kterých tam je stále dost, využívají vycvičené krysy.

                   Ale to už jsme cestovali za dalšími zážitky a to velmi zajímavým vozítkem tuk tukem.  Pánové se nejdříve smáli a cestu si užívali, ovšem v dešti a kopcích je už veselí přešlo. Přesto to bylo dobrodružství. 

                    Navštívili pavoučí vesnici, kde ochutnali smaženého sklípkana.  V tamní kultuře je považován jako lék na různé bolesti. Adam se svými kamarády nezůstal jen u této delikatesy, ale vyzkoušeli i durian. Svým neuvěřitelným zápachem je nejdříve odrazoval, přestože je plný vitamínů a honosí se titulem  král ovoce.  Nakonec ale všichni ochutnali.         

                   Dozvěděli jsme se, že v provincii Kampot  se pěstuje pepř, který je považován  za  šampaňské mezi pepři. Světoznámí kuchaři si jej nechávají posílat.

                    Během jednoho dopoledne si  Adam vyzkoušel práci sběračů lotosu indického. Tuto rostlinu dokáží kambodžané zpracovat a využít naprosto celou. Je to nádherná rostlina, která je jedním z nejstarších náboženských symbolů.

                    Místní příroda s hlubokými pralesy a rozmanitými živočich je okouzlující. Ovšem díky nepřiměřené těžbě dřeva se jejich životní prostor zmenšuje natolik, že došlo  k vymření některých druhů. Pánové ale měli možnost pozorovat místní volně žijící slony –  nádhera.

                    Kambodža je zemí králů, legend a prastarých chrámových komplexů. Jeden takový je světově znám a ročně obdivován miliony turistů.  Jmenuje se Angkor Vat.

                   Své putování Adam s Rickem a Michaelm ukončili účastí na magickém rituálu mocného kouzelníka v hlubokých lesích, které jsou plné vodních, lesních i horských duchů.

                    Celou projekcí jsme byli tak pohlceni, že jsme na ni ještě navázali druhý den v družině. Ukázali jsme si den v kambodžské škole, místní žáky, třídy, obchůdky se svačinami a to díky informacím Anety Strádalové, která  v roce 2019 pracovala jako dobrovolník v jedné místní vesnické škole.

                    Poté děti (i s prvňáčky) ve skupinách vzpomínaly na film a plnily různé úkoly. Přestože to byla soutěž, tak zvítězili  všichni za své snažení a vědomosti.                                                                    

               Cílem účasti našich žáků na  této projekci bylo ukázat jim jiné místo na naší planetě – přírodu, život a pochopení rozdílů, odlišností a uvědomění si vlastního štěstí, pohody, luxusu.

              Petra Strádalová

      • Kontakty

        • Základní škola a Mateřská škola Silůvky, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
        • (+420) 725 107 672
        • Sokolská 81 66446 Silůvky Czech Republic
        • 115-7464180267/0100
        • pcnmhg4
        • 71003762
    • Fotogalerie

        zatím žádné údaje