• Novinky

            • Vysvědčení

            • Školní rok utekl jako voda a je tu poslední den.  Žáci obdrželi za své celoroční snažení, práci a píli ohodnocení v podobě krásných vysvědčení.  A teď už hurá na prázdniny, které si zaslouží  (i rodiče).

              Přejeme všem krásné, pohodové, dobrodružné, prosluněné a veselé léto!

                                                                                                     

            • Práce dospělých

            • Ve čtvrtek 29.6. se žáci prošli Silůvkami a měli možnost vidět práci některých dospěláků včetně pracovišť.  Jako první nás přivítal ve své dílně pan Škorpík.  Dětem ukázal a vysvětlit, jak zpracovávají dřevo, co z něj vyrábí včetně přístrojů, na kterých pracují.  Na závěr se s nimi rozloučil krásnými dřevěnými skládačkami, za které  s vděčností poděkovaly.  

              Naše putování pokračovalo do místní kavárny a pražírny kávy u Heliů.  Pan Helia dětem nejdříve ukázal prostory kavárničky a potom je zavedl přímo do pražírny.  Žáčkům vysvětlit a ukázal, jak se káva praží, co všechno k tomu potřebuje a na co musí dávat pozor.  Krásně to tam vonělo!  Děti tento nápoj  ještě nemohou, ale dospělí si s velkým díkem pochutnali na lahodném šálku kávy. 

              A kam jinam, než kousek popojít, a podívat se k paní Andrejce Kačírkové.  Dětem představila svoji provozovnu, vysvětlila jim, jak pracuje, co musí dodržovat a na co si dávat pozor.  Potom děti viděly přímo dokončení rolády. Při odchodu byli všichni obdarováni jejími vyhlášenými trubičkami, šátečky atd.  To jsme si pochutnali!

              A kam teď?  K panu Záděrovi, který chová exotické ptactvo.  V úvodu nám ukázal, čím svoje opeřené miláčky krmí a potom nás postupně provedl kolem všech voliér a představil nám je.  Byla to jedním slovem nádhera. Papoušci se před námi naparovali, pískali a dokonce i jeden zatancoval.  Obdivovali jsme to množství a uvědomili si, kolik to obnáší práce.  Děti si odnesly dárečky v podobě různých barevných pírek.

              Čas už se nám krátil a čekala nás poslední návštěva u Martina Panáče, který chová  užitkové ptáky - perličky, kačeny, husy atd.  Je obdivuhodné, že v tak mladém věku, zvládá chov tolika zvířat.  Jeho péče a nadšení byly znát.

              Děkujeme všem, že nám umožnili návštěvu a nahlédnutí pod jejich šikovné ruce. 

                                                                                                                                                     Petra Strádalová

            • Dílničky v ZŠ

            • Úterý posledního školního týdne jsme si ve škole zpestřili výrobou netradičních výrobků.  Pro žáčky byly připraveny 4 stanoviště - výroba dřevěných figurek/přívěšku, malba putovního kamínku, výroba "káči", přívěšek z kovu.  Děti si postupně prošly během dopoledne všechny dílničky a pracovaly nejen podle návodu, ale i vlastní fantazie. 

            • Rozloučení s předškoláky

            • Předposlední červnový den jsme se s našimi předškoláky sešli před školou v nezvyklý odpolední čas, abychom se s nimi mohli rozloučit ještě před tím, než v září usednou do školních lavic. Tento rok se nesla rozlučka v dinosauřím duchu. Vydali jsme se do tajemného lesa, kde postupně ožívali již dávno vymřelá stvoření. Děti musely během této cesty plné nástrah plnit nelehké úkoly, ale naši předškoláci prokázali odvahu a odhodlání, takže se jim nakonec všechny úkoly podařilo splnit. Na Salaši jsme se společně osvěžili dinosauří limonádou a vrátili se zpět do školy.

              Ve škole na děti čekalo překvapení, jelikož se v jejích prostorách zabydleli dinosauří. Zvláště kolem spícího T – rexe musely děti chodit tiše jako myšky. Jakmile se děti dostaly do bezpečí třídy, kterou osídlili býložraví Brachiosauři, mohly si vychutnat lahodnou pizzu, nadýchané dinosauří muffiny a vše zapít moštem. Následovalo předání drobných dárečků s dinosauří tématikou.

              Celou rozlučku jsme si moc užili. Ostatně o tom se můžete přesvědčit v přiložených fotografiích. S paní učitelkou Monikou dětem přejeme, aby si užily prázdniny a ve škole se jim líbilo.

                                                                                                                                                                  Michaela Hromková

            • Prohlídka papouškou

            • Dne 29. června jsme se s dětmi vydali na prohlídku papoušků k panu Záděrovi, který nás seznámil s jednotlivými druhy papoušků, ale i popsal péči o ně. Děti si z návštěvy mohly odnést i suvenýr. Panu Záděrovi děkujeme za čas, který nám věnoval i za velkou trpělivost.

                                                                                                                                                                  Michaela Hromková

            • Výlet

            • Poslední školní týden jsme zahájili výletem do Neslovic a na Hlínu. Vlakem jsme se dopravili do Ivančic, kde jsme si prohlédli rodný dům Vladimíra Menšíka, nasvačili se a autobusem jsme přejeli do Neslovic. V místní cukrárně jsme si pochutnali na točené zmrzlině a hurá na Indiánské hřiště. Děti si na něm skvěle pohrály a vyzkoušely všechny herní prvky.  Na oběd jsme si rozdělali oheň a opekli špekáčky. Svědomitě jsme si po sobě uklidili a vrátili se na náves.  Autobusem jsme se dopravili na Hlínu, kde jsme měli dohodnutou prohlídku rozhledny. Děti měly možnost na fotografiích vidět pan Menšíka, o kterém jsme si na začátku výletu povídali.  Byla před námi poslední část výletu - cesta do Silůvek po modré značce.

              I když bylo teplo a sluníčko nás celý den doprovázelo, skvěle jsme si společný čas užili.  

                                                                                                                                                          Petra Strádalová

            • Rozlučka se třeťáky

            • Školní rok utekl jako voda a už je tu čas, kdy se musíme rozloučit s našimi třeťáčky, kteří odchází do Ořechova. Připravili jsme pro ně zábavný večer plný her, soutěží a občerstvení. Všichni jsme se skvěle pobavili a nasmáli, bylo to příjemné.

              Za celou naši školičku bych jim chtěla popřát, aby si v novém škole našli kamarády, zažili spoustu legrace, zábavy a naučili se mnoho dalších věcí.   

              Budete nám chybět  Eliško, Kubo, Tadeáši a Maty!

                                                                                                                                             Petra Strádalová

            • Atletický čtyřboj

            • Ve středu 28. 6. se naši žáci zúčastnili tradičních atletických závodů, které se konaly v Pršticích. Soutěžili se žáky ze ZŠ Prštice a ZŠ Radostice ve čtyřech disciplínách: hod do dálky, skok do dálky, sprint a vytrvalostní běh na 300 metrů. Všichni soutěžící byli rozděleni podle tříd a pohlaví.                                                                 

              Po úvodním zahájení se všichni závodníci pustili do boje za velkého povzbuzování všech ostatních.

              Naši reprezentanti brali závod velmi vážně a zodpovědně. Bojovali ze všech sil o každou vteřinu a každý metr. Zpět do školy jsme přivezli 4 medaile.

              Za 1. třídu vybojovala 2. místo Stela Záděrová, ani chlapci nezůstali pozadu a přivezli dvě medaile: stříbrnou Ondra Kolovrat a bronzovou Maxík Maláč. Krásné 3. místo získala druhačka Emma Ondrůjová.

              Po skončení závodů měly možnost vyzkoušet si všechny disciplíny i ostatní nezávodící děti.

              Odměnu získali všichni přítomní.                  

              Všem děkujeme za účast a gratulujeme ke sportovním výkonům.

              Sportu zdar!

                                                                                                                                       Lucie Křížová

      • Kontakty

        • Základní škola a Mateřská škola Silůvky, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
        • (+420) 725 107 672
        • Sokolská 81 66446 Silůvky Czech Republic
        • 115-7464180267/0100
        • pcnmhg4
        • 71003762
    • Fotogalerie

        zatím žádné údaje