• Novinky

            • Jezírko (Soběšice) - 19. - 22.6.2023

            • Po třech letech jsme se opět vydali do Soběšic na Jezírko, kde na nás čekal program pod názvem Trosečníci.  Děti se těšily a možná i trošku obávaly, protože některé poprvé odjely od svých rodičů na samostatnou  "výpravu" a ještě přes tři noci.  Díky krásnému prostředí, skvělé organizaci, ubytování, stravě a programu nebyl na slzičky vůbec čas.

              Čtyři dny se o nás starala Světla se Soňou. Hned jako první nás usadily do letadla a vyletěly s námi nad oblaky.  Bohužel došlo k problémům s motorem a přistáli jsme na pustém ostrově.  Bylo potřeba  přežít, postarat se o jídlo a vydržet, než přijede záchrana.

              Děti proto musely během několika dnů plnit různé úkoly.  Hledaly věci z trosek ledala, které by mohly použít.  Vyráběly si oštěp na lov zvěře, rozdělávaly oheň, vařily si guláš, učily se střílet z luku, zkoumaly ostrov apod.  Prostě úžasné, dobrodružné výpravy a hry.  Poslední den za nimi připlul námořník na kanoii, který je zachránil a odvezl zpět do civilizace.

              Chceme moc poděkovat celému týmu na Jezírku za úžasně promyšlený program, který byl pro děti velmi zábavný, poučný a motivující.  Po celou dobu se o nás skvěle staraly a moc rádi se tam opět  vrátíme.

                                                                                                                                                           Petra Strádalová

            • Pasování

            • Součástí pohádkového odpoledne je i pasování našich předškoláčků na školáky, prvňáčků na čtenáře a loučení se třeťáky, na které se děti velmi těší.  V tomto školním roce je navštívilo a popasovalo sedm trpaslíků se Sněhurkou. 

              Celé odpoledne bylo milé, úsměvné a trošku i dojemné.  

              Sešlo se spousta rodičů, prarodičů a přátel naší školičky, kteří si společně  popovídali, ochutnali buchty a k nim si dali dobrou kávu od Heliů.  V neposlední řadě se všichni posilnili špekáčky.  V letošním roce za toto občerstvení děkujeme  MAS Bobrava, která na něj přispěla. 

            • Pohádkový les - 15.6.2023

            • Od rána nemluvily děti o ničem jiném. Těšily se na odpoledne a na to, koho potkají v pohádkovém lese. Díky paní Záděrové a dalším rodičům byla cesta s pohádkovými bytosmi pro děti nejen dobrodružná, ale i zábavná. V úvodu si děti s kovboji zastřílely, se slepičkami sezobaly žížalky, u draka prokázaly svou odvahu, rybářům pomohly vylovit ryby, u Makové panenky a Motýla Emanuela si nejen zatančily, ale poznaly i stromy.  Na konci cesty pomohly Červené Karkulce posbírat pro babičku zeleninu a ovoce.  Ani déšť je nezastavil, ba naopak.

              Tímto ještě jednou moc děkujeme rodičům za úžasně připravenou trasu, nádherné a vtipné kostýmy, úkoly a odměny.  Děti si to užily naplno.

                                                                                                                                                  Petra Strádalová

            • VÝLET MŠ - Park Permonium Oslavany

            • V pátek 9.6.2023 jsme se společně vydali autobusem do zábavného parku Permonium v Oslavanech.

              Po příjezdu do parku jsme se nejprve pořádně posilnili svačinkou.

              Poté byly děti rozděleny do tří skupinek, které se ujala každá paní učitelka.

              Při vstupu do parku nás čekal příběh duhové víly Permíny, která byla uvězněna v tajemné jeskyni zlým čarodějem. Pomocí šesti různých předmětů a jejich číselných kódů rozmístěných po parku jsme získali kód, který otevřel jeskyni, kde se zjevila vysvobozená víla Permína.

              Všechny skupinky se s nadšením zapojily do hry a podařilo se jim zachránit vílu Permínu.

              Dětem byly za odměnu rozdány medaile ve tvaru duhové víly.

              Park je díky zábavným a bezpečným prvkům přizpůsoben dětem předškolního věku. Děti při pobytu v parku zapojily vlastní pohyb, obratnost, rozvoj myšlení a v neposlední řadě podněcovaly svou fantazii.

              Počasí nám přálo a všichni jsme si kromě medaile a zakoupených suvenýrů odvezli i spoustu pěkných zážitků.

               

              Monika Vorlová

            • Návštěva ze záchranné stanice

            • V pátek 2. 6.  nás navštívil p. Zdeněk Machař ze záchranné stanice Brno, která pomáhá zraněným zvířátkům. Po jejich vyléčení je vrací zpět do přírody, pokud je to možné. 

              S sebou přivezl kromě kamaráda a pomocníka Slávka na ukázku spoustu zachráněných zvířátek: mláďata jestřábů a sojek, vránu, výrečky malé, puštíka, stehlíka a papouška. Některé z nich si mohly děti pohladit, jako třeba želvu, kohouta, prasátko a některé dokonce vzít do ruky - švába či myšky.

              Děti si zopakovaly zvuky, jaké zvířátka vydávají, dozvěděly se, jak se do záchranné stanice dostaly a viděly krmení malých sojek.

              Na závěr za správné dopovědi na otázky dostali všichni malý dárek.

              Společné dopoledne jsme si všichni moc užili. 

              Pan Machař děkuje všem rodičům za dárky věnované jeho centru.

                                                                                                                                                        Lucie Křížová

              Záchranná stanice očima dětí

      • Kontakty

        • Základní škola a Mateřská škola Silůvky, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
        • (+420) 725 107 672
        • Sokolská 81 66446 Silůvky Czech Republic
        • 115-7464180267/0100
        • pcnmhg4
        • 71003762
    • Fotogalerie

        zatím žádné údaje