• Novinky

            • Den s netopýrem v Moravském krasu

            • Za skvělou práci na besídce pro maminky jsme se obdarovali výletem do Domu přírody v Moravském krasu. Strávili jsme tu krásné dopoledne s netopýry.

              V úvodu nás přivítala netopýří slečna Netynka a díky jejímu příběhu jsme se něco málo o netopýrech dověděli. Potom nám byly v expozici Domu přírody sděleny základní informace o tomto malém chlupáčkovi. Ujistili jsme se také v tom, že opravdu naši čeští netopýři nesají krev, ale jsou to hmyzožravci. Formou her nás průvodci seznámili s tím, jak netopýr prožívá svůj typický den či rok. Vyzkoušeli jsme si, jak funguje echolokace. Zjistili jsme, že nám jsou netopýři více užiteční než nebezpeční.

              Na Netynku budeme ještě pěknou chvilku vzpomínat.

               

              Paní učitelka Tereza Dvořáková

               

            • Zápis do MŠ - informace

            • Vážení rodiče,

              rozhodnutí o  přijetí/ nepřijetí budou osobně předávány ve středu 24.5. v 16h v ředitelně školy.

              V případě, že nebudete moci přijít, informujte ředitelku školy.

              Je možnost se dohodnout na jiném termínu předání, nebo zaslání poštou.

               

              Společná schůzka rodičů nově přijatých dětí do MŠ pro školní rok 2023/24

              se uskuteční  v pondělí 12.6. v 16 hodin ve třídě MŠ. 

              Budou Vám předány veškeré informace k nástupu Vašeho dítěte do naší mateřské školy,

              vyberete si značku, dostanete seznam potřeb apod.

               

               

               

            • POPIS KAMARÁDA

            • Umíš správně popsat kamaráda? To se teprve uvidí. Třeťáci a druhačky dostali speciální úkol:

              Na papír nakresli svého kamaráda/kamarádku. Může to být osoba nebo zvířátko. Potom obrázek popiš. Popis na volném listu předej spolužákovi, který neviděl tvůj obrázek. Podle popisu by měl tvého kamaráda/tvou kamarádku nakreslit. Oba obrázky potom porovnejte a říkejte, v čem se shodují a v čem se liší. Byl tvůj popis správný?

              Moc jsme se při závěrečném porovnávaní správnosti popisu bavili. Občas se vloudila chybička při popisu, občas při kresbě. My jsme však s obrázky byli spokojeni, jako by kamarádům z oka vypadly.

               

              Paní učitelka Tereza Dvořáková

            • Zápis do MŠ

            • Vážení rodiče, dne 10.5. se uskuteční zápis do MŠ pro šk.r. 2023/24.  V tento den budeme v době od 8 do 16h přijímat vyplněné žádosti o přijetí Vašeho dítěte včetně potvrzeného povinného očkování od Vašeho pediatra. Prosíme Vás, aby jste přinesli i rodný list dítěte ke kontrole.

              V případě dotazů, upřesnění, nejasností nás neváhejte kontaktovat.

              Mgr. Petra Strádalová - ředitelka školy

            • Josef Lada

            • V rámci projektu jsme se od 23. do 31. března v hodinách výtvarné výchovy, pracovních činností a českého jazyka zabývali s dětmi z 2. a 3. třídy dílem Josefa Lady. Pátrali jsme po tom, kdo to vlastně byl, kdy a kde žil, zjišťovali jsme si informace o jeho životě a převážně o jeho díle. Přišli jsme na to, že byl nejenom malířem a ilustrátorem, ale i karikaturistou a spisovatelem. Vyhledávali jsme si knihy, které jak napsal, tak i ilustroval. Četli jsme si úryvky z jeho děl, které nás zaujaly. Na závěr naší práce jsme mu na počest každý vytvořili plakát s malým medailonkem, úryvkem z knihy, s jeho fotografií a napodobeninou jeho ilustrace. Strávili jsme pár dnů objevováním velmi zajímavého tvůrce.

               

              Paní učitelka Tereza Dvořáková

            • Odpoledne s Andersenem

            • Noc s Andersenem je jednou z akcí  českých knihoven, která má dětem ukázat kouzlo knih, pohádek a příběhů. Poprvé se uskutečnila již v roce 2000. V letošním roce nás oslovila paní Dvořáková z místní knihovny a společně jsme  uspořádali v pátek 31.3.2023 odpoledne s Andersenem.   Během pár hodin děti nejdříve navštívily knihovnu, kde zjistily, jak pan Andersen vypadal, co všechno napsala a přečetly si několik ukázek z jeho knih a příběhů.  Vyslechly si dvě pohádky a vyluštily kvízy.  Na závěr návštěvy  dostaly sladkou tečku v podobě jablečné buchty. 

              Potom jsme se společně přesunuli na školní dvorek, kde si nejdříve museli malí čtenáři najít části příběhu o ošklivém káčátku, který potom složili a přečetli.  Poslední částí bylo kreslení ošklivého a krásného káčátka podle vlastní fantazie, které jsme doplnili videem o letu a přistání labutě.  Na závěr děti shlédly animovanou pohádku Císařovy nové šaty, pochutnaly si na toustech a už byl konec a rodiče za dveřmi.

              Pohádkové odpoledne nám uteklo jako voda.  Věříme, že si děti knížky oblíbí a budou v nich rádi objevovat různá tajemství, zajímavosti, dobrodružství a legraci.

              Petra Strádalová

            • Turnaj deskových her - MAP Šlapanice

            •  

              Ve čtvrtek 30.3.2023 se naše škola zúčastnila turnaje deskových her v Nebovidech, na který se děti intenzivně připravovaly v průběhu celého školního roku. Vybraní žáci, Emma Ondrůjová, Kamila Krejčiříková, Jakub Kudrna a Matyáš Němeček, obsadili v konkurenci 28 týmů krásné 12. místo. Žákům k jejich výsledku gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci naší školy!

                                                                                                                                                Dominika   Dobrovolná

            • MORENA

            • Vynášení zimy

              Vynášení Smrti nebo Moreny je starodávná tradice, která symbolizuje konec zimy.

               

              Také naše MŠ se tak rozloučila se zimou a přivítala jaro zvykem zvaným „Pálení Moreny“. Letos jsme vyrazili 21.3. v dopoledních hodinách. V průvodu jsme se vypravili za školku k místnímu potoku.

              S dětmi jsme se na tuto událost pořádně připravili, naučili se básničku „Jaro už je tu“, které jsme Moreně před vhozením do vody přednesli.

              Snad už máme zimu za sebou a budeme se těšit na krásné jarní dny :-)


               

              Monika Vorlová

               

            • Návštěva cukrářství, kavárny s pražírnou a místního obchodu

            • V rámci tematického bloku PRACOVNÍ PROFESE jsme s dětmi navštívili místní cukrářství, kavárnu s pražírnou a obchod.

              V cukrářství nás paní Kačírková nejprve seznámila s pomůckami a spotřebiči, které používá k výrobě cukrářských výrobků. Potom nám ukázala, v čem míchá těsto, peče, a jak se připravují laskonky do forem. Na konec jsme dostali malou sladkou odměnu.

              V úterý jsme navštívili kavárnu a pražírnu. Pan Helia nám ukázal, jak vypadají kávová zrna, jak se praží v pražírně, a jak se melou. Mohli jsme si k čerstvě pomleté kávě přivonět. Děti měly spoustu otázek, které jim pan Helia zodpověděl.

              Ve středu jsme se zašli podívat do místního obchodu. Paní vedoucí s paní prodavačkou nám vysvětlily, co obnáší povolání prodavačky – zajištění zboží do obchodu, vykládání do regálů, krájení sýrů i uzenin a placení u pokladny. Děti pak dostaly od paní vedoucí bonbónky.

              Děkujeme všem za možnost blíže poznat některá povolání v naší obci.

                                                                                                                                                                       Beata Boháčová

            • Literární beseda se spisovatelkou Michaelou Fišarovou

            • Březen je měsíc čtenářů. Abychom se do toho čtení ještě více obuli, pozvali jsme si na besedu paní spisovatelku. Michaela Fišarová píše knihy pro děti od předškolního věku až po dospívající. Má ve svém seznamu již kolem čtrnácti krásně ilustrovaných knih, které zaujmou nejen děti, ale i jejich rodiče. Paní spisovatelka nám s pomocí dramatizace pana Reila představila dvě knihy.

              S dětmi jsme se ocitli ve třídě malého Kuby, který nedopatřením přinesl do školy v aktovce malého „kanálníčka“ (Kanálníčci, strašidla z podzemí).

              Potom jsme se přenesli do bríška maminky a zaposlouchali se do povídání malého miminka (V bríšku).

              Závěrem nám pan Reil ještě ukázal, jak se kniha vyrábí a kolik je to práce, než si ji můžeme poprvé otevřít, přičichnout k ní a zabrat se do úchvatné četby.

              Teď už ale honem do teplíčka s knížkou na klíně. Jdeme si číst…

               

              Paní učitelka Tereza Dvořáková

    • Kontakty

      • Základní škola a Mateřská škola Silůvky, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
      • (+420) 725 107 672
      • Sokolská 81 66446 Silůvky Czech Republic
      • 115-7464180267/0100
      • pcnmhg4
      • 71003762
  • Fotogalerie

      zatím žádné údaje