• Novinky

            • Polytechnika

            • Ve čtvrtek 22.2. nás ve školní družině navštívil pan Martínek a učil nás pracovat s tvrzeným polystyrenem. Děti si nejprve vyzkoušely práci s lupínkovou pilkou a rašplí nanečisto. Poté si každý vyřezal jednoduché obrázkové puzzle. Děti dostaly od pána velkou pochvalu za jejich šikovnost a zručnost. 

                                                                                                                                                          Dobrovolná, Křížová 

            • M E X I K O

            • Jarní prázdniny většina z nás trávila na horách, nebo u babičky a dědy, ale i doma v klidu a pohodlí. Ale náš Max z druhé třídy je letos prožil úplně jinak. Se svými rodiči odletěl do Mexika a po návratu nám o svém putování po této zemi  vyprávěl. 

              Přichystal se úžasně – společně s rodiči zpracoval prezentaci, dětem přinesl ochutnat oplatek, zazpíval úryvky českých písniček o Mexiku a třešničkou na dortu bylo oblečení. Barevné a krásné pončo s velkým slaměným kloboukem.

              Na projevu Maxíka bylo znát, že si cestu za oceán skvěle užil a ohromil nás nejen krásnými fotkami, ale i informacemi, které si zapamatoval.

              Moc děkujeme. Skvěle jsme se pobavili a mnohému přiučili.

              Budeme se těšit na další reportáže od našich malých cestovatelů nejen ze světa, ale i krásných míst naší země.

                                                             

                                                                                                                                                                     Petra Strádalová

            • PROJEKTOVÝ DEN V MŠ

            • ŽIVOT VČEL

              V pondělí 12.února připravil včelař pan Roblík pro děti z MŠ naučné dopoledne s tématem „ŽIVOT VČEL“.

              Děti se při poutavém vyprávění dozvěděly, jak to v úlu vypadá, kdo jsou to dělnice, trubci, královna, jak mají včelky rozdělenou práci, kolik pylu a nektaru musí do úlu nanosit a také důležitost včel na naší planetě.

              Poutavé vyprávění bylo doplněno i ukázkou včelařských pomůcek (rukavice, speciální klobouk…) a úlu, kde děti mohly vidět včelky přímo v jejich domově.

              A jaké by to bylo povídání o včeličkách, kdybychom neochutnali alespoň trochu medu.

              V závěru si děti vybarvily omalovánku včelky.

              Monika Vorlová

            • Maškarní den v MŠ

            •  

               

              V úterý dne 13.2. se v naší školce konal maškarní karneval. Děti od rána přicházely v nejrůznějších maskách a kostýmech. Sešly se nám princezny, víly, andílek, superhrdinové, kostlivci, upír, piráti, indián, čarodějové, policista, hasič i různá zvířátka.

               

              Po svačině jsme se s dětmi odebrali do místní sokolovny a slavnostní maškarní rej mohl začít.

              Při hudbě a tanci se nám postupně představily všechny masky. Poté jsme si děti rozdělily do skupin a rozmístily na stanoviště.

              Děti plnily úkoly v podobě: chůze po lavičce s deštníkem v jedné ruce, překážkové dráhy s míčkem na lžíci, hod míčkem do „ pusy klauna“ a skoky na kytičkách s barevným míčkem.

              Následoval tanec princezen, kdy se i paní učitelky představily v kostýmech a na závěr jsme si zahráli hru s nafukovacími balónky a zatančili si na známé písně.

               

              Všichni jsme si den krásně užili a za účast byly všechny děti odměněny diplomem s omalovánkou a malým dárečkem.

              Na to, jak se děti bavily, se můžete podívat ve fotogalerii.

               

              Děkujeme rodičům i prarodičům za pomoc při výběru a výrobě masek.

               

              Kristýna Ondrůjová

               

            • Maškarní den ve škole

            • V úterý 13.2. se naši žáčci i paní učitelky proměnili v krásné, tajuplné i strašidelné masky. Od rána jsme se skvěle bavili a hodně se nasmáli.  

              Děkujeme všem rodičům za krásně připravené masky, protože děti si tento den skvěle užily a byly šťastné!

               

            • Povídání o včelách - ZŠ

            • V pondělí 12.2. za dětmi do školy přijel pan Roblík, který jim poutavě a humorně vyprávěl o životě včelstva. Přivezl s sebou pomůcky, které používá při své práci.  Děti si mohly vyzkoušet jeho speciální klobouk, rukavice, držák rámů, smetáček.  Prohlédly si, jak vypadá úl uvnitř, plástve, vosk.  Největší zážitek ale měly z pozorování včelek ve skleněném úlu, kdy je i poslouchaly, jak bzučí.  Na závěr velmi zajímavého a obohacujícího vyprávění  měly děti možnost ochutnat med přímo od včeliček pana Roblíka.  Byl výborný!

                                                                                                                                                                      Petra Strádalová

               

              PRÁCE DĚTÍ

            • PODĚKOVÁNÍ

            • Vážení rodiče a milé děti,

              chtěla bych Vám poděkovat za zapojení do sbírky pro Fond Sidus,

              který pomáhá zdravotně postiženým dětem v České republice.

              Díky Vám jsme vybrali  částku 2.845,- Kč a můžeme tak přispět na léčbu, rehabilitaci nebo zlepšení kvality jejich běžného života.

              Úsměv dítěte a jeho spokojenost je našim společným cílem.

              Petra Strádalová

               

            • SFÉRICKÉ KINO V SOKOLOVNĚ

            • Barney a Beenie – velké podmořské dobrodružství

              24.1.2024

              Tento názorný a nesmírně prospěšný film Sférického kina, nám odhalil úskalí ochrany životního prostředí, moří a oceánů a důsledky nezodpovědného chování.

              Dva nerozluční kamarádi Barney a Beenie měli vzácné poslání - udržovat v pořádku nejen lagunu, ve které žijí, ale také okolní životní prostředí. Vydali jsme se s nimi na dobrodružnou výpravu za zázraky podmořské říše. Film připravil hlavním hrdinům řadu zábavných, vzrušujících, ale i poučných zážitků! Jedním z nich byla záchranná akce malé želvy Abbey. Děti se tak staly svědky jejich odvahy a soucitu, když se vydávali na napínavou misi s cílem zachránit želvičku uvězněnou v nebezpečné plastové síti.

              Se západem slunce se podmořské osudy obou kamarádů přesunuli na hladinu, kde pokračovali v poznávání nebeských těles, objevovali zázraky noční oblohy, pozorovali neuvěřitelné obrazy na obloze a učili se rozeznávat souhvězdí.

              Po zhlédnutí tohoto vzdělávacího filmu děti pochopily nejen podstatu čistoty, dobroty a obětavosti, ale také význam ochrany mořského života. S citem zpracovaný příběh hlavních postav byl zážitkem a také výzvou k akci na ochranu našeho vzácného životního prostředí, moří a oceánů.

              Film byl vzrušující cestou plnou objevů, empatie a připomínkou toho, že i ty nejmenší činy mohou mít velký význam.

              Monika Vorlová


               

            • SFÉRICKÉ KINO – TAJEMSTVÍ STROMŮ

            • Ve středu 24. ledna k nám do sokolovny zavítalo „sférické kino“. Do kopule (stanu), do níž se údajně vejde i 30 deváťáků si polehali prvňáčci, druháci, třeťačky i paní učitelky. Shlédli jsme tu kouzelnou naučnou pohádku o „tajemství stromů“.

              Kolik toho víme o fotosyntéze, oběhu kyslíku a struktuře stromů od kořenů až po listy? Jak stromy získávají energii ze slunce? Proč rostou? Jak to, že se voda z kořenů dostává v rozporu se zákony gravitace do listů?

              Zvídavá beruška Dorotka a svatojánský brouček Miky pro nás našli odpovědi na všechny tyto otázky ve své škole pro broučky. Spolu s nimi jsme cestovali zázračným světem přírody a odhalili největší tajemství stromů.

              Tereza Dvořáková

               

            • Divadlo Barborka v MŠ

            • V pondělí dne 8. 1. 2024 do naší školky zavítala paní divadelnice Inka Horáková s divadelním představením „Začarované pohádky“. Za pomoci krásných kulis a maňásků dětem zahrála čtyři pohádky. První pohádka s názvem „Houpací“ byla o velrybě, kterou bolelo břicho. Až po důkladném vyšetření, jehož se zúčastnili tři doktoři, se přišlo na to, že ji břicho bolí, protože snědla Měsíc. Ve druhé pohádce „O kočce a ptáčkovi“ se představily dvě hlavní postavy a to zlá, zákeřná kočka a hodný ptáček.  V pořadí třetí pohádka „O hrnečku, který se nerad myl“ byla, jak už název napovídá, o hrnečku, který se za žádnou cenu nechtěl umývat a liboval si ve špíně. Avšak i na tento hrneček jednou došlo a shodou různých náhod, byl vypraný přímo v prádelně. Poslední pohádka „O koťátku, které zapomnělo mňoukat“ vyprávěla o malém kotěti, které mělo velký hlad, ale nevědělo, jak si říct svým pánům o misku mléka. Vydalo se proto na cestu, kde potkalo řadu zvířátek, která se koťátku snažila pomoci.

              Během divadelního představení se děti mohly aktivně zapojovat, a to formou různých říkanek s pohybem, logopedických cvičení a zpěvem známých písní. Na závěr nechyběla ani ukázka některých slov ve znakovém jazyce. Děti si tak mohly vyzkoušet, jak neslyšící lidé znakují například slovo gorila, velryba, kozel a mnoho dalších.

              Dětem se přestavení velmi líbilo a paní Horákovou odměnily potleskem.

               

                                                                                                                                                           Bc. Michaela Hromková

            • Nečekané pozvání

            • Dne 12. 1. jsme při procházce s dětmi v ŠD zažili nečekané a velmi milé pozvání na návštěvu, které jsme s radostí přijali. Paní Dostálová nás pozvala na jejich zahradu. Děti si tu užily i s minimálním množstvím sněhu a seznámily se s jejich domácími mazlíčky. Rádi v budoucnu využijeme nabídku a zase přijdeme. Děkujeme moc. 

            • Jarní prázdniny - 5. - 9.2.2024

            • Vážení rodiče, 

              připomínáme, že během jarních prázdnin je přerušen provoz i v mateřské škole 

              (viz. informace v září o organizaci školního roku, nástěnka u třídy).

              V plném rozsahu bude obnoven od pondělí 12.2.2024.

               

              Petra Strádalová

            • BUBNOVÁNÍ V MŠ

            • Hudební program s pohádkou "O sněhuláčkovi".

              Ve středu 10.1.2024 jsem pro děti v mateřské škole připravila hudební program s pohádkou. Děti měly možnost se seznámit s hudebním nástrojem africkým bubnem a také si na něj zabubnovat. Nejprve děti shlédly maňáskové divadélko „O sněhuláčkovi“. Během děje se zapojovaly do příběhu a pomáhaly sněhuláčkovi plnit různé úkoly. Rozveselovaly ho zpěvem písní za doprovodu kytary, bubnováním, rytmizací, předváděním a napodobováním zvířat z pohádky – zajíčka, lišky a medvěda. Každý si zabubnoval své sólo, které bylo odměněno potleskem. Nakonec si děti zajezdily „na koňských závodech“. Hudební program si děti užily a těšíme se na další společné bubnování.

                                                                                                                                                      p. učitelka Beata Boháčová

            • VÁNOCE VE ŠKOLE

            • Vánoční svátky jsou nejkrásnějším obdobím pro nás všechny. Ovšem vidět ty úsměvy, rozzářená očka a napětí u dětí je to nejvíc!  Už od 1.12. jsme odpočítávali dny a s napětím očekávali příchod Ježíška. Pravidelně si v naší školičce toto čekání zpříjemňujeme poslední školní den.   Předcházel mu poctivý úklid tříd odpoledne v rámci družiny.

              Vše napucováno, uklizeno a stromeček nachystán.  Je tu pátek 22.12. a děti s napětím ráno přicházejí do spodní třídy.  Pod náš mini stromeček dávají dárečky pro své kamarády i paní učitelky, kuchařky a tetu Katku.  Jakmile jsme se všichni sešli, zahájili jsme naše sváteční společné setkání milými koledami, které si přichystali žáčci s paní učitelkou Terezkou - pozor - v angličtině!  Samozřejmě jsme si ale zazpívali i naše české koledy, které nesmějí nikdy chybět.  Zahráli nám je také naši šikovní kamarádi na flétničky - Stella Bridger, Kamila Krejčiříková a Honza Heikenwälder.  

              Už se to ale nedalo vydržet, když vidíte pod stromečkem tu spoustu dárečků.  Dali jsme se do rozdávání.  Každý z žáčků si předem vylosoval kamaráda, pro kterého připravil malý dárek a tomu ho nyní předal.  Někteří měli dárečky i pro další kamarády.  Paní učitelky si přichystaly pro děti také dárečky, které jim společně rozdaly.  Poté už zbyly pod stromečkem dvě krabice, které skrývaly společné dárky do družiny - lego a magnetickou autodráhu.  Ježíšek ale nazpomněl ani na naše šikovné holčičky, kterým pořídil velké množství výtvarného materiálu k vyrábění.

              Po tak nervozních chvílích jsme museli doplnit energii.  Nastal čas svačinky, ale pozor i s krásným a výborným cukrovím od maminek - to jsou ale šikulky!



              Sváteční dopoledne jsme ukončili vánočními dílničkami, kdy si děti vyrobily různé výrobky související s tímto krásným obdobím.

              Všem dětem i jejich rodičům děkujeme za milé dárečky, které nás velmi potěšily a zahřály na srdíčku. Vážíme si jich. 

              Všem přejeme pohodové, veselé a příjemné prožití vánočních svátků v rodinném kruhu.  Do nového roku vstupte s úsměvem na tváři, klidem na srdíčku a s pevným zdravím!!!

                                                                                                                                                                      Petra Strádalová

            • Štědrý den v MŠ

            • V pondělí 18. prosince nastal v naší školičce kouzelný sváteční den.

              Přípravy na tento významný den, který děti prožívají s velkým očekáváním, jsme zahájili již od samého rána. Děti přicházely nastrojené ve slavnostním oblečení a vánoční atmosféra na nás dýchala ze všech koutů školky.

              Vánoční stromeček věnovaný obcí, jsme si společně ozdobili papírovými baňkami, které si děti vytvořily a následně bylo potřeba připravit třídu na příchod Ježíška.

              Všechny děti dostaly hadříky, lopatky a smetáčky, popřípadě vysavač a s nadšením se pustily do práce.

              Po úklidu následovala procházka a pak už děti netrpělivě vyčkávaly, až uslyší cinkot zvonečku, který oznamoval příchod Ježíška. A on opravdu přišel.

              Děti našly pod stromečkem spoustu krásných hraček, společně jsme si zazpívali koledy a prostě si užívali celý den plný radosti.

              My jsme měli ve školce krásné Vánoce a proto nám dovolte popřát také Vám poklidné svátky a do nového roku hodně štěstí, zdraví a porozumění.

              Učitelky MŠ: Monika, Michaela, Beata, Kristýna a p. asistentka Katka

    • Kontakty

      • Základní škola a Mateřská škola Silůvky, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
      • (+420) 725 107 672
      • Sokolská 81 66446 Silůvky Czech Republic
      • 115-7464180267/0100
      • pcnmhg4
      • 71003762
  • Fotogalerie

      zatím žádné údaje