• Novinky

            • Beseda o výrobě knihy s autorským čtením

            •  

              Josef Beneš – Meďan a Koumen

              V pátek 18.11.2022 naši školu navštívil pan spisovatel Josef Beneš, autor dobrodružných příběhů Meďana a Koumena na planetě pupkáčů a na zatopené planetě. Děti se díky poutavému videu dozvěděly, jak vzniká kniha a co vše je k tisku knih zapotřebí. Pan Beneš nám představil originály krásných ilustrací Petry Tatíčkové, kterými jsou jeho knihy doplněny. Následně jsme si poslechli úryvek z knihy Meďan a Koumen na planetě pupkáčů. Děti se živě zapojily do debaty a měly plno otázek, což dokazuje, jak moc je ukázka zaujala. Na závěr setkání si mohly knihy od pana spisovatele koupit i s věnováním a podpisem nejen samotného autora, ale i sportovní legendy Martiny Sáblíkové, která knihu pokřtila.

               

              Paní asistentka Dominika Dobrovolná

            • Divadlo Barborka

            • V pátek 11.11.2022 naši mateřskou školu v Silůvkách navštívilo Divadlo Barborka s divadelnicí paní Horákovou. U dětí je toto divadlo velmi oblíbené, nejen pro to, že vždy shlédnou několik hezkých pohádek, ale také se zábavnou formou naučí některá slova znakovou řečí. Divadelnice dětem zahrála čtyři pohádky: „O žirafě“, která neuměla kotrmelce a z tělocviku dostala pětku; „O měsíci a růžovém velblouďátku“, které si píchlo do nohy trn a měsíček jí pomohl trn vytáhnout a vzal ho na výlet nad město a do hračkářství; „O holčičce Barunce, která měla ráda bonbóny“ a vypadaly jí všechny zoubky; a pohádku „O mořské mateřské školce“ a velrybě, která dětem dávala hádanky. Ve znakové řeči se naučily znakovat některé známá zvířátka. Děti představení odměnily velkým potleskem a odcházely s dobrou náladou a hezkým kulturním zážitkem.                                                                                                                                                                                                                           Beata Boháčová

              Obrázky dětí - zážitky z představení.

            • Legenda o sv. Martinovi

            • Jedenáctého listopadu slaví svátek všichni Martinové. Tento den je spojen s legendou o sv. Martinovi z Tours. Legendu „Svatý Martin“ jsme si představili prostřednictvím divadelní scénky. Příběh jsme si převyprávěli a hovořili o tom, jakým způsobem mohou děti pomáhat ostatním.

              Společně jsme se naučili píseň „Martin jede“ s využitím různých hudebních nástrojů (ozvučná dřívka, oříšky). Zopakovali jsme i jiné známé písně „Já mám koně“, „Prší, prší“. V průběhu tématu jsme si prohlíželi encyklopedie a knihy o koních, jejich způsob života a péče o nich. Zmínili jsme se i o pranostikách, které jsou s tímto datem spojené: Na svatého Martina roztrhla se peřina, na svatého Martina, kouřívá se z komína, Martin přijíždí na bílém koni. V pátek sice Martin na bílém koni nepřijel, ale i tak děti vyrobily podkovičky zasněžené vločkami a budeme věřit, že nám přinesou štěstí a i sníh.                                                                                                                                                                                                                               Paní učitelka Monika Vorlová

            • Šípkobraní

            • Letošní podzim opět proběhlo ve škole pod vedením paní učitelky Terezky šípkobraní.  Děti společně se svými rodiči nasbírali 56 kg šípků.  Z každé třídy jsme odměnili tři nejlepší sběrače.  Všem děkujeme za jejich práci a zapojení.

            • SVATOMARTINSKÉ HODY - 4.11.2022

            • A opět zase po roce zavládla v naší školce slavnostní atmosféra v podobě Martinských hodů. Věřte či nevěřte, já tam byl jako stárek (p. učitelka Monika) se svojí krásnou stárkovou (p. učitelka Kateřina). Viděl jsem tam hodně hostů, kteří tancovali, zpívali, bavili a smáli se, popíjeli výborný nápoj a jedli svatomartinské koláče, které v ten den v ranních hodinách pekla místní děvčata ze školky. Chlapci přišli ve vlastnoručně vyrobených kravatách. Nechyběla ani tombola, ve které měl opravdu každý štěstí a vyhrál drobnou sladkost. Hody zahájil svým uvítacím projevem místní chlapec Pavel Raška. Pozvání přijala zpěvačka Rozálka Rosí, která úžasně zazpívala oblíbenou píseň „Čerešničky, čerešně“.

              Před samotnou zábavou se děti seznámily s tradicí a ukázkou místního kroje, který s velkým díky zapůjčila maminka paní Záděrová. Starší děti Sovičky se v pohybové chvilce naučily jednoduchý tanec na dechovou hudbu, aby ho mohly na hodové zábavě předvést našim mladším dětem Vrabečkům. Byla to zábava jaksepatří. Ostatně věříme, že smích a juchání se rozléhalo po celé naší silůvské vesničce. Jsem rád, že jsem tam jako stárek byl .

              Paní učitelka Monika Vorlová

      • Kontakty

        • Základní škola a Mateřská škola Silůvky, okres Brno-venkov, příspěvková organizace
        • (+420) 725 107 672
        • Sokolská 81 66446 Silůvky Czech Republic
        • 115-7464180267/0100
        • pcnmhg4
        • 71003762
    • Fotogalerie

        zatím žádné údaje